Katon pesu

Katon pesu Joen Maalarit Oy:n tyylillä! Meistäkin on mukavaa, että tutustut hieman aiheeseen. Tiilikattojen peseminen on työtämme ja toivomme, että sinäkin voisit hyödyntää kehittämäämme katonpesukonseptia, joka soveltuu mainiosti lähes kaikille tiilikatoille. 

Toteutamme tilauksesta tiilikaton- , peltikaton- ja huopakaton pesuja. Toisinaan haluttu perusparannus kattorakenteille saadaan pesemällä, joskus mukaan liitetään luontevaksi osaksi pesun jälkeinen pinnoitus. Useimmiten pinnoitus tarkoittaa kattotiilien tai -peltien uudelleen maalaamista käsityönä. Kesästä toiseen tiimimme on saanut osakseen runsasta työniloa asiakkaidemme positiivisesta palautteesta ja tarpeiden ja toiveiden suunnitellusta toteutumisesta. Tartumme joka ikinen kevät uudella innolla ja avoimella otteella työhön kuin työhön nauttien matkasta. Olethan yhteydessä!

Katon pesu osana pinnoitusta

Kestävä pinnoite vaatii kunnollisen pohjatyön. Katon pesu on osa pohjatyötä, jossa kattopinta-ala kokonaisuudessaan pestään puhtaaksi. Epäpuhtaudet, lika, pinttymät, kasvusto ja muut ilkeät sanat tulee hävittää katolta tehokkaasti sen käyttöiän kasvattamiseksi. Pesua ei niin sanotusti voi välttää, ellei halua heittäytyä tyyriiseen remonttimyllyyn edullisten ja ekologisten huoltotoimenpiteiden asemesta. Huolellinen pohjatyö, oikea pinnoitevalinta ja laadukas työskentelykonseptimme ennakoi katollesi pitkää ja tylsää tulevaisuutta.

Laitteistomme soveltuu optimaalisesti huuhteluun

Tuleeko yllätyksenä? Käytämme pesemiseen aivan tavallista kärcher painepesuria. Pesemisen tarkoituksena ei ole irrottaa maalipintaa 🙂 tai edes kasvustoa. Kasvusto irrotetaan tarkoitukseen soveltuvalla pesuaineella monin verroin hienovaraisemmin, mikä on varsinkin huokoisten kattomateriaalien pesemisessä oleellista. Tavalliselle tiilikatteelle ei suositella pesuaineetonta painepesua, jossa varsinaisena puhdistimena käytettäisiin painetta. On varsin turvallista ainoastaan huuhdella ensin harjalla mekaanisesti levitetty pesuaine pois vaikutusajan täytyttyä. Tiilikatteille käyttämäämme BioComb pesuainetta ei tarvitse edes huuhdella, vaan aine jätetään odottelemaan seuraavaa sadekeliä.

Turvallisuus ja vastuullisuus

Ilmastonmuutos on yksi toimintaamme lisää energiaa puhaltava realiteetti, joka mielestämme kaikkien vastuullisten urakoitsijoiden täytyy huomioida, vaikka lainsäädäntö tuleekin kaukana perässä. Mindsetimme voi äkkiseltään kuulostaa resursseja tuhlailevalta: mitä enemmän, sen parempi. Asuinrakennusten huoltaminen on lähes poikkeuksetta uuden rakentamista ekologisempaa, joten meille ei tuota tunnonvaivoja saada enemmän työtä tehdyksi. Sen vähentävää vaikutusta uudisrakentamiseen ei voida pätevin perustein kiistää, vaikka vaikutukset ovatkin pitkäjänteisiä ja epäsuoria. Työturvallisuudesta lienee tarpeetonta mainita erityistä huolellisuutta ja tarkoitukseen soveltuvaa turvalaitteistoa enempää. Viranomaiset ovat puolellamme jälleen.

Mitä katon peseminen vaatii ja kannattaako se tehdä itse?

Ammattilaisen näkökulmasta peseminen ei ole ehkä niitä kaikkein haastavimpia työtehtäviä. Säännölliset rutiinit tekevät huoltotoimenpiteistä konkareille turvallisia ja hauskoja työpäiviä. ”Pinnat vaan puhtaaks ja kohti uusia haasteita”. Osaamattomalle tiilikatteen vääränlainen hankaaminen tai liian kova paineen käyttö pesemisessä voi kuitenkin altistaa mm. rapautumisriskeille. Jokaisen katon kunto on yksilöllinen, joten emme voi suositella kenellekään omatoimista pesua näkemättä työn kohdetta. Voimme kuitenkin sanoa, että kunhan tietää mitä tekee ja hallitsee riskit, olet vapaa tekemään mitä haluat.

Tiilikaton pesu todella kannattaa, jos sen saa suoritettua rikkomatta kattorakenteita ja vaurioittamatta lähiympäristöä pahanpäiväisesti: Se pidentää katon käyttöikää, parantaa kodin ulkoasua ja säästää yhteistä ympäristöämme. Kallis ja ympäristöä kuormittava kattoremontti jääköön hamaan tulevaisuuteen – jos nyt meiltä halutaan kysyä.

Tuotteet

Tiilikatteiden pesemiseen käytämme yleensä BioComb pesuainetta, tai Tikkurilan Kilpi-tuotesarjan katon puhdistajaa. Sopivaa sammaleenpoistoainetta, harjaa ja rehtiä lihasvoimaa käyttäen katostasi saadaan puhdas kuin pulmunen! 😀 Pinnoitustyössä tavallisimmin käytämme Tikkurilan Kilpi tuotesarjan kovaan käyttöön suunniteltuja maaleja. Olemme todenneet Kilpi-tuotesarjan laadukkaiksi käytössä, ja ne saavat hyväkuntoisesta katteesta uudenveroisen. Pinnoitusta edeltää aina huolellinen pesu, joten ei muuta kuin hommiin!

Milloin tiilikatto kannattaa pestä?

Irtolian ja roskien, kuten havunneulasten, sammalen tai muun kasvuston kertyminen katolle kielii tiilikaton pesemisen tarpeellisuudesta. Säännöllisillä pesuväleillä huolehditaan paitsi kotisi ulkonäöstä, myös kattosi käyttöiästä. Esimerkiksi tiilikatteisiin kasvanut sammal rakastaa vettä, eikä siksi hellitä otettaan yhdestäkään vesipisarasta, jonka se pesusienen lailla saa itsellään pidettyä. Suomessa on tunnetusti pitkä ja kylmä talvi, jolloin erityisen kovat pakkaset saattavat aiheuttaa kattotiilien halkeilua. Siksi suosittelemme kaikille likaisille katoille pesua harjalla, pesuaineella ja vedellä. 

 

Tiilikaton pesu on yksinkertaista kemiaa

Tiilikaton pesuun käytettävä puhdistusaine sisältää emäksistä kemikaalia, jolla kattopinnan PH-arvo saadaan säädettyä liki neutraaliksi. Varsinkin iäkkäämpien kattopintojen PH-arvo on saattanut laskea happaman puolelle normaalisti kaupunkien lähettyvillä ilmenevien hapanlaskeumien vuoksi.  Suojakäsittely onnistuneena ”kyllästää” kattotiileistä sadevedelle ja siihen liuenneille hapoille (märkälaskeuma) immuuneja. 

Räystäskourujen tyhjentäminen ja pesu osana katonpesupalvelua

Räystäskourut joutuvat väistämättä normaalia kovemmalle rasitukselle pesun aikana, mutta käyttämämme tiilikaton pesuaineet ovat harmittomia metallisille kouruille. Tiilikatolta valuva pesuvesi kulkeutuu räystäskourujen kautta sadevesijärjestelmääsi ja luonnollisena osana pesua tyhjennämme lopuksi kourut ylimääräisestä liasta. Painepesurin ollessa sopivasti katolla kourut peseytyy päivän päätteeksi jokaisella katolla, jossa työskentelemme. 

Optimaalinen lämpötila tiilikaton pesemiseen

Tiilikaton pesuainevalmistajien käyttöohjeet tyypillisesti suosittelevat minimissään muutaminen asteiden lämpötilaa. Peseminen onnistuu vielä mainiosti jopa parissa kymmenessä asteessa, mutta auringon porottaessa lähes kohtisuorasti kattotiilien lämpötila voi nousta kohtuuttoman korkeaksi, jolloin pesuainetta haihtuu liiaksi, eikä pesuaine ehdi vaikuttamaan suositeltua aikaa. Yleinen pesumerkintä +5/+20 riittänee antamaan riittävän suunnan tiilikaton pesemiseen soveltuvasta lämpötilasta.

Kokemusta jaamme ilmaiseksi

Tyypillisesti oikea ratkaisu mietityttää viisasta päättäjää, katon pesu / maalaus vaiko ottaisinko molemmat. Tarjouksen kysyminen ei maksa mitään. Ota yhteyttä niin mietitään yhdessä.

 

Tiilikaton pesu
Tiilikaton pesu kesällä 2018

Ota yhteyttä!